Ontslag wegens drinken sapje?

Een vliegtuigtechnicus pakt op een warme dag een pakje fruitsap uit de voorraad van het vliegtuig en drinkt het op. Kun je de werknemer daarom ontslaan? Dit was aan de orde in een recente uitspraak van de rechter. De werkgever ontslaat hem op staande voet. De rechter meent dat het ontslag op staande voet net te ver gaat (de werknemer heeft een lange, smetteloze staat van dienst), maar er komt wel een einde aan zijn dienstverband.

Deze uitspraak staat niet op zichzelf. Er zijn heel veel voorbeelden van werknemers die na een klein vergrijp of het gebruiken van iets met vrijwel geen waarde, op staande voet worden ontslagen. Een bekend voorbeeld is die van een werknemer die terecht op staande voet werd ontslagen vanwege het eten van een aangebroken zakje nootjes dat eigenlijk weggegooid moest worden.

Diefstal levert wettelijk gezien een grond op voor ontslag op staande voet. Er zijn inmiddels talloze procedures gevoerd waarin werknemers zijn opgekomen tegen het ontslag wegens diefstal van producten met geringe of zonder waarde.

Zero tolerance

Essentieel bij het laten slagen van dergelijke ontslagen is dat er een absoluut zero tolerance beleid is rond het gebruiken of meenemen van goederen, producten of afval. In dat geval gaat het bij het terecht geven van ontslag niet zo zeer om de hoogte van het bedrag maar om de omstandigheden van de werknemer en de diefstal.

Aangezien een onterecht gegeven ontslag voor werkgevers grote gevolgen kan, is het goed te weten wat er voor nodig is. Een onterecht gegeven ontslag heeft namelijk tot gevolg dat een werkgever de werknemer weer aan het werk moet laten gaan of een billijke vergoeding moet betalen.

Zijn er vermoedens van diefstal of wil je hulp bij het vormgeven van een duidelijk en kenbaar fraudebeleid? Wij helpen je graag!

Advocatenkantoor The Legal Department

Voor advies op maat en ondersteuning bij arbeidsrechtzaken kan je geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. We denken direct, daadkrachtig en proactief met je mee.

Meer informatie over onze specialisaties:

Arbeidsrecht | Ondernemingsrecht |  Huurrecht | Contractenrecht | Algemeen civiel | IE, internet & privacy | Franchise- en mededingingsrecht | Procesrecht | Mediation